Talouspolitiikkaa 

Ennen kuin Sipilän hallitus lisäsi työaikaa, en ajatellut että se on poliittisen neuvottelun alainen asia. Se tuntuu minusta lyhytnäköiseltä: tunnit päivässä eivät lisäänny, vaikka taloudella menisi kuinka huonosti, eikä työaikaa voi lisätä aina, kun taloutta pitää korjata. Mutta tarkoittaako tämä myös sitä, että jokin seuraava hallitus voisi päättää lyhentää työaikaa? Ja siirtyikö työaika poliittisen päätöksenteon piiriin Sipilän hallituksen takia?

Talouspolitiikkaa 

@jonne SDP:n liki legendaarinen Forssan ohjelma sisälsi vaatimuksen kahdeksantuntisesta työpäivästä, joten työaika on siinä mielessä ollut poliittisen päätöksenteon piirissä jo helposti yli sata vuotta. Sipilän toimissa poikkeuksellista oli ehkä se, että siinä liikuttiin päinvastaiseen suuntaan kuin aiemmin: tähän asti työaikaa on lähinnä pyritty lyhentämään, nyt nähtiin tarve ohjata poliittisesti pidennykseen.

Talouspolitiikkaa 

@jonne Riviesi välistä luen ehkä kysymyksen siitä, onko työaika (ja siitä saatava korvaus) jatkossa alisteinen talouden suhdanteille.

En tiedä. Oikeistossa ollaan enemmän kiinnostuneita työajan vapauttamisesta, vasemmalla taas ennemmin lyhennettäisiin, jos jotain tehtäisiin. Tuo kikyily oli kehno kompromissi, josta ei pitänyt oikein kukaan, enkä tiedä, onko työajan veivaamiselle juuri kannatusta missään suunnassa.

Talouspolitiikkaa 

@ssundell Joo, ajattelin vähän lyhyemmällä aikavälillä. Käsittääkseni työajan pituudesta ei ole neuvoteltu vähään aikaan — mutta korjaa jos olen väärässä.

Ja luit varsin hyvin rivivälejä. Tuo oli oikeastaan se kysymys, jota olen itsekseni pohdiskellut ja siksi hain sille täältä vastauksia. Ehkä kikyn epäsuosio pudotti koko kysymyksen saman tien pois poliittisen neuvottelun piiristä?

Talouspolitiikkaa 

@jonne Viisipäiväinen työviikko taitaa olla tuoreempi muutos, mutta siitäkin on hetken verran aikaa.

Kun Andersson muutama viikko sitten visioi kuuden tunnin työpäivää, siitä syntyi valtava äläkkä. Siinä oli kyse paitsi (tietoisesta) väärinymmärryksestä, myös ilmeisestä kyvyttömyydestä uskoa maailman muuttumiseen. En usko, että sitä muutosta on lähiaikoina tulossa, mutta olettaisin, että ei päivät myöskään pitene.

Talouspolitiikkaa 

@ssundell Minäkään en usko, että tuollaista ehdotusta otetaan vähään aikaan tosissaan. Vielä vuosisata sitten uskottiin, että automaation seurauksena ihmisten tarve tehdä töitä vähenee tai lakkaa kokonaan. Mutta Le Guinnia mukaillen: helpompi kuvitella maailmanloppu kuin kapitalismin loppu. Työ näyttää yhä keskeiseltä instituutiolta, vaikka sitä ei riitä kaikille.

Talouspolitiikkaa 

@jonne @ssundell Eipä siinä sit kai muu auta kuin vain toitottaa koko ajan lyhyemmän työviikon puolesta, jotta ihmiset vähitellen tottuvat siihen, että ajatus on esillä, ja hiljalleen se sit voi normalisoitua.

Talouspolitiikkaa 

@Stoori
Kapitalismin lopusta - tai siis resetistä - kirjoitti juuri jopa Financial Times, mikä sinällään on hienoa.

Itseäni juilii se, kuinka työkeskeinen koko maailma on - toki itsellänikin. Paitsi, että "työ on parasta sosiaaliturvaa", se nähdään ylipäätään elimellisenä osana ihmisyyttä.

Juuri kuuntelin Hararin uusimman, jossa on kova huoli työn loppumisesta. Ratkaisuksi ei haeta uutta suhtautumista työhön vaan yritetään määritellä entistä useampi asia työksi.
@jonne

Talouspolitiikkaa 

@ssundell @Stoori 🤦 Hararin toka kirja odottaa hyllyssä, mutta en ole ollut kovin innokas lukemaan sitä: ekan kirjan lopussa olevat pätkät kierrätettyä futurismia olivat selvästi kirjan heikoin osa. On aika eri asia summata maailmanhistoriaa kuin ennustaa sen seuraava vaihe.

Talouspolitiikkaa 

@jonne Itse luin ensimmäisen kirjan, enkä pitänyt siitä - ja näin kun on aika on vähän kulunut, entistä enemmän tuntuu, että siinä rakennettiin liikaa tarinaa faktojen kustannuksella. Homo Deus on odottanut hyllyssä hyvän tovin, nyt kuuntelin koeajalla tuon 21 oppituntia. Ei se ainakaan Sapiensia parempi ole. @Stoori

Talouspolitiikkaa 

@ssundell Sapiensissa oli paljon ongelmia, mutta näin sen vahvuutena juuri tuon tarinan rakentamisen. Historia on sarja satunnaisia tapahtumia, joten sen kaiken selittäminen niin, että se käy ihmiselle järkeen, vaatii väistämättä yksinkertaistusta ja tarina on siihen varmaan paras keino. Tarinan muodosta ja yksityiskohdista voi toki olla eri mieltä.

Talouspolitiikkaa 

@ssundell "Satunnainen" oli huono sanavalinta, tarkoitin kontingenttia (jolle ei taida löytyä parempaa vastinetta).

Sign in to participate in the conversation
Mastodontti

This is a Finnish language Mastodon instance. Everyone is free to join, but public toots should be in Finnish. Registrations require preapproval. Please indicate that you have read and understood the rules in your message.