Follow

Vinkkejä uusille käyttäjille:

- Mastodonin ominaisuuksien ihmettely ja vertailu Twitteriin on pidemmän päälle aika väsyttävää
- Tämä paikka on ihmisille (ja kumppanilajeille), joten kirjoita itsestäsi (ja kavereistasi)
- Kulttuuriin kuuluu Content Warningien eli CW:n laaja käyttö. Erityisesti kuvissa, mutta muutenkin. Tekeekö mieli julistaa hot take? Vähintään CW, mielellään Unlisted.
- Onko liian hiljaista? Seuraa paria sataa ihmistä ja karsi pikkuhiljaa väkeä.

- Jos kirjoitat ketjun (kuten tämä viesti), voit vaihtaa ketjun myöhemmät viestit asetukselle "listaamaton julkinen". Ne näkyvät silloin ketjussa, mutta eivät täytä paikallista aikajanaa.
- Mitä laittaa CW:n taakse? Aiheet jotka voivat ahdistaa, häiritä tai vain ärsyttää muita. Tyypillinen CW on esimerksiksi "USpol", eli USAn politiikka. Samanlaista suosittelen myös suomalaisen politiikan käsittelyyn.

@jonne
Kiitos tuosta ketjuvinkistä ja sen valossa tahdon pyytää anteeksi kaikilta aiempia ketjujani 😅

@jonne Noi CW:t olikin heti alkuun vähän "shokki", kuinka paljon niitä käytetään. Alkuun tuntui, että "kaikki" on piilotettu CW:n taakse, mutta tuo tapa, jolla CW toimii, on todella hyvä. Pitää koittaa opetella käyttään noita määritteitä paremmin, pikkuhiljaa.

@jonne Tavallaan, jotenkin hankala sisäistää kunnolla tätä toimintalogiikkaa, kun on niin erilainen verrattuna tottumaani Twitteriin.

@niksii @jonne Toisaalta ymmärrän sen, että Twitteriin vertailu on rasittavaa, mutta toisaalta aika moni (o/) on löytänyt tänne Twitterin muskahtamisen myötä. Siksi jokin "miten siirtyä Twitteristä Mastodoniin"-opastus voisi olla ihan tervetullut.

Vähitellen kyllä alan hiffata jotain perusasioita, mutta edelleen kaipaisin jotain saapasohjeita. (Ehkä jonain päivänä voisin kirjoittaa moiset itse.)

@jryi @niksii Joo, toki! Ja tietysti on OK kysyä, että miten asiat toimii, jos ei ymmärrä jotain. Harkitsen suomenkielisen oppaan kirjoittamista joskus mutta ei vaan ole ollut aikaa ja energiaa.

On vaan tullut nähtyä tässä vuosien saatossa aika monta "onpas tämä erilainen kuin Twitter"-viestiä.

@niksii @jonne
Jos häiritsee liiat CW:t ja arkaluontoiset mediat, niin ainakin selainversiossa ja androidin fedilabissa saa asetuksista säädettyä ne näkymään automaattisesti laajennettuina

@Suspikuutti @jonne Varsinaisesti ei häiritse, mutta oli yllättävää, että niitä käytetään niin paljon ja niin moninaisissa asioissa. Parempi tapa toki noin kuin se yleinen "oksennan kaiken ruudulle kaikille luettavaksi"-tapa.

Sign in to participate in the conversation
Mastodontti

This is a Finnish language Mastodon instance. Everyone is free to join, but public toots should be in Finnish. Registrations require preapproval. Please indicate that you have read and understood the rules in your message.