Olen lukenut melko paljon Kongosta, ja mukava nähdä aihe myös Hesarissa. Jutun perusteella Belgialla riittää vielä puuhaa kolonialistisen historiansa käsittelyssä.

Ja ehkä sitä kaivattaisiin vielä vähän Suomessakin. Kiinnitin nimittäin tässä jutussa huomiota samaan kuin aiemmin keväällä Kongon vaaleja käsitelleeseen artikkeliin: Kongon itsenäistymisessä Belgian roolia käsitellään hyvin varoen.

hs.fi/kulttuuri/art-2000006085

Follow

Kongon ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuonna 1960 pääministeriksi nousi Patrice Lumumba, merkittävällä tavalla maan itsenäistymiseen vaikuttanut vapaustaistelija.

Tuore valtio oli kuitenkin epävakaa: armeijassa kyti kapina ja Katangan osavaltio halusi irtautua. Katangan pyrkimyksiä tuki... Belgia.

Muutamassa kuukaudessa Lumumban asema kävi kestämättömäksi, kun välit presidenttiin rikkoutuivat. Sovittelua yritettiin, mutta ilmeisesti USA:n ja Belgian myötävaikutuksella neuvottelut katkesivat.

Lumumba pakeni lopulta Leopoldvillestä, mutta jälleen Belgian ja Yhdysvaltojen suosiollisella avustuksella hänet otettiin kiinni ja palautettiin. Lopulta Lumumba kärrättiin Katangaan, ja pari kuukautta vallasta syöksemisen jälkeen hänet teloitettiin. Teloituksessa oli paikalla Belgian armeijan edustajia.

Kuka oli se kultapoika, jonka Yhdysvallat ja Belgia halusivat Kongon johtoon Lumumban tilalle? Joseph-Désiré Mobutu, nyttemmin tunnettu paremmin nimellä Mobutu Sese Seko. Mobutu sitten johtikin Kongoa - myöhemmin Zairea - diktaattorina lähes 40 vuotta ja on henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että Kongoa on pidetty yhtenä maailman korruptoituneimmista maista.

Sign in to participate in the conversation
Mastodontti

This is a Finnish language Mastodon instance. Everyone is free to join, but public toots should be in Finnish. Registrations require preapproval. Please indicate that you have read and understood the rules in your message.