Kirjoitin eilen muutaman viestin Kongosta ja Belgiasta. Päädyin jatkamaan ajatusta vähän pidemmälti erillisessä blogikirjoituksessa.

sundell.me/blog/2019/04/belgia

Follow

Olisi mukava lukea asiantunteva artikkeli siirtomaista ja kylmän sodan ajasta jostain valtakunnallisesta lehdestä. Edelleen kehittyvien maiden levottomuuksista uutisoitaessa tyypillinen reaktio tuntuu olevan, että kyse on jonkinlaisista sisäsyntyisistä ominaisuuksista, jotka aiheuttavat väkivallan. Siirtomaa-aikaan viittaamista pidetään tekosyynä.

Kuitenkin yksi siirtomaa-ajan hallintotavoista oli pelata paikallisia ryhmittymiä toisiaan vastaan, ja vastaavaa jatkettiin kylmän sodan aikana.

Vanhan ajan rasismia 

Linkitin muuten tuon blogini loppuun HS:n näköislehden vuodelta 1960. Sen pääkirjoituksessa harmitellaan, kuinka kongolaisilta on tainnut päästä unohtumaan, että entiset isännät ovat kuitenkin heidän vapauttajiaan.

HS on myös huolestunut YK-joukkojen puolueettomuudesta, YK kun oli päättänyt lähettää Kongoon värillisiä joukkoja. Upseerit sentään olivat kaikki valkoisia, heidän toivottiin pitävän miehistön kurissa.

Show thread
Sign in to participate in the conversation
Mastodontti

This is a Finnish language Mastodon instance. Everyone is free to join, but public toots should be in Finnish. Registrations require preapproval. Please indicate that you have read and understood the rules in your message.